Hybridgräs, det bästa av två världar!

Det  pratas väldigt mycket om vad man kallar “hybridgräs” just nu och det är precis vad det låter som: en hybrid mellan naturgräs och konstgräs. Men istället för att vara en kompromiss, tar Hybridgräset det bästa från både naturgräset och konstgräset:  Slitstyrka och pålitlighet från konstgräset, tillsammans med sportens allra bästa spelegenskaper från naturgräset.

Hybridgräset blir extremt tåligt både mot vårt svenska tuffa klimat, dåliga tillväxtförhållanden och mot högt spelutnyttjande. För en fotbollsplan håller Hybriden för över 600-700 timmars spel/år vilket gör att planen kan användas av fler. Även om hybridgräset är störst inom fotbollen för tillfället är det även ett bra alternativ för andra ändamål. Tänk dig det där Tee:et som ligger i skuggan stora delar av dagen och inte orkar växa och som ofta blir upptrampad och lerig när det har regnat. Hybriden skulle i ett sådant fall ”rädda” och skydda det naturliga gräset med sin armering och minska slitaget! Eller varför inte använda sig av Hybridgräs i dropprutan där slitaget är extra stort?

 

Fördelar med Hybridgräs är:

  • Livslängd på upp till 20 år.
  • Bättre för miljön eftersom den producerar syre (O2) och förbrukar koldioxid (CO2).
  • Lätt och billig att underhålla.
  • Bollstudsen är naturlig och spelare har mer kontroll.
  • Hybriden blir inte lika varmt som vanligt konstgräs vilket leder till färre skador och bättre hälsa för spelare.
  • Gräset är även tack vare sitt lägre innehåll av fiber och backingmaterial, ett miljövänligt alternativ.


Powergrasslogo_powergrass_footer

 

Hybridgräs innehåller ca 80% naturgräs och 20% konstgräs och det sistnämnda fungerar som en armerande grund under naturgräset. Så sporten utövas alltså på naturgräs och vid stort slitage tar konstgräset över istället för gropar och uppsparkad/uppslagen torv.

Så här fungerar det:

  • Konstgräs läggs som en armerande grund
  • Sedan sår man naturgräs och låter det växa upp över konstgräset och rötterna växer ner, under armeringen.
  • När man klipper gräsmattan så håller man det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset.
  • Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.

 

 

Anläggningslaget, SvFFs nya avdelning

SvFF, Svenska Fotbollsförbundet, har skapat en ny avdelning där KSAB är med och delar med sig av sin kunskap. Anläggningslaget är en grupp bestående av ca 11 företag med målet att utveckla idrottsarenor i Sverige genom att dela erfarenhet och hålla föreläsningar. Avdelningens första möte hölls måndagen den 14 mars på Svenska Mässan i Göteborg där KSAB var på plats alla dagar. Även där var Hybridgräs – och även konstgräs – ett hett samtalsämne. Vi ser fram emot ett spännande samarbete!

 

IDA2016

KSABs konstgräsexpert Patric delade med sig av sina kunskaper på Träffpunkt idrott på Svenska mässan.

Sågs vi på mässan eller såg du oss och har funderingar och frågor du vill få svar på? Kontakta oss så hjälper vi dig!

logo[1]

Tags: × ×